Bolečine v ledvenem delu hrbtenice

Do težav v ledvenem delu hrbtenice pride zaradi nepravilne obremenitve hrbtenice, nepravilnega dvigovanja bremen, prisiljenega položaja med delom, prevelike teže, zaradi poškodb, premalo gibanja, degenerativnih sprememb,...

 

Hrbtenica je sestavljena iz vretenc in diskov med njimi. Na sredin diska je želatinasto jedro, ki ga obdaja membrana. Ko se gibamo se jedro premika in amortizira pritiske, ohranja prožnost in elastičnost hrbtenice. Pri ponavljajočih nepravilnih gibih se lahko jedro premakne in membrana nabrekne kot napihnjen balonček, ki pa lahko pritiska na živec, kar povzroči bolečino. V primeru hernije pa pride do tega, da membrana in se tekočina razlije.

 

Pri bolečinah v ledvenem delu, ki sevajo v eno nogo gre pogosto za težave z ishiadičnim živcem. Ishiadični živec je najdaljši živec, ki izgaja iz pet korenin iz ledvenih vretenc in križnice (L4-S2) in potuje po sredini zadnjega dela noge, globoko v črti med mišico biceps in se pod kolenom loči v dve veji (peronalni in tibialni živec)

 

Obravnava bolečin v vratnem delu hrbtenice lahko vključuje terapije, masaže: