Športne poškodbe športnikov in rekreativcev (zvini, poškodbe mišic, ..)

Športna poškodba prizadene ne samo telo, ampak tudi dušo športnika. Zanj je najpomembneje, da ima možnost takojšnje usmerjen rehabilitacije in trening. Športna poškodba je zelo pogosta. Pred tem niso varni ne rekreativci in ne profesionalni športniki. Neresen odnos do poškodbe pa lahko športnika še za dlje časa vrže iz ritma in povzroči ponovno poškodbo.

 

V Fizio-športu uspešno pomagamo pri sanaciji športnih poškodb tako vrhunskih športnikov kot rekreativcev . Med najpogostejše poškodbe pri športu spadajo zvini, poškodbe kolena, gležnja, poškodbe mišic, vneta pokostnica.

 

Izredno pogosta poškodba je poškodba gležnja. Največkrat pride do iztegnitve ali natrganja sklepnih vezi ter sklepne ovojnice gležnja. Večinoma so poškodovane vezi zunanjega dela gležnja (vez med mečnico in skočnico) zaradi upogiba stopala navznoter. Ko je zvit gleženj, zapestje ali komolec, občutimo bolečino, prizadeto mesto oteče, pojavi se edem in gibljivost je zmanjšana.

 

Do poškodb kolena najpogosteje pride med preintenzivnim tekom ali tedaj ko se nismo ustrezno ogreli in pa pri športih, ki zahtevajo hitre reakcije, kot so skoki, obrati,… Najpogostejše poškodbe kolena so: tekaško koleno – bolečina ali občutljivost v bližini pogačice, ob njej ali pod njo, vnetje golenske vezi – bolečina na zunanji strani kolena, vnetje kite v podkolenskem zgibu,…

 

Poškodba mišice lahko nastane zaradi neposrednega udarca (udarnina) ali pri preobremenitvi mišice. Najpogosteje so prizadete mišice v zadnji loži stegna, štiriglava mišica stegna, primikalke kolka, mišice meč ter dvo- in troglava mišica nadlahti. Poškodovana mišica je napeta, trda, na pritisk boleča, v njej lahko tipamo vrzel, pojavi se hematom. Vsak gib, v katerem sodeluje okvarjena mišica, povzroči hudo bolečino.

 

Pri vneti pokostnici se bolečina pojavi v piščali. Najpogosteje so prizadeti tekači, glavni vzroki vnetja pa so pretiravanje ali nepravilna obremenitev noge med tekom, nepravilno raztezanje,…

 

Obravnava športnih poškodb lahko vključuje terapije, masaže: