Pomoč pri težavah

[vc_row content_width=”grid”][vc_column][vc_column_text]Terapije, masaže vedno prilagodimo posamezni stranki glede na težave, ki jih želimo odpraviti, zmanjšati,… Program terapij običajno vključuje paket tretmajev, na katere našim strankam vedno nudimo količinski popust.

Vedno pa stranki tudi svetujemo kaj lahko stori sama tudi doma. To so nasvet o pravilnem izvajanju vaj za posamezne dele telesa, o načinih sprostitvah mišic, o pravilnem dihanju, o metodah pozicioniranja…[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”bg”][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][vc_row_inner content_width=”grid”][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”8919″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]V Fizio-športno uspešno pomagamo pri različnih težavah, najpogosteje so to:

  • ŠPORTNE POŠKODBE: zvini, poškodbe mišic, tetiv, vnetja,..
  • BOLEČINE V VRATNEM DELU HRBTENICE
  • BOLEČINE V LEDVENEM DELU HRBTENICE: križu, križnici, trtici, išias, bursitisi
  • BOLEČINE V RAMENSKEM SKLEPU
  • BOLEČINE V KOMOLCU: teniški, golfski komolec, burzitis olekranona
  • BOLEČINE V ZAPESTJU: sindrom karpalnega kanala
  • OTEKLINE, EDEMI
  • REHABILITACIJA PO POŠKODBAH, OPERACIJAH,..
  • STRES

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row content_width=”grid”][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][vc_column_text]

Kako odpravimo težave

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][eltd_accordion style=”boxed_toggle” skin=”light”][eltd_accordion_tab title=”Športne poškodbe športnikov in rekreativcev (zvini, poškodbe mišic, ..)” content_background_color=””][vc_column_text]Športna poškodba prizadene ne samo telo, ampak tudi dušo športnika. Zanj je najpomembneje, da ima možnost takojšnje usmerjen rehabilitacije in trening. Športna poškodba je zelo pogosta. Pred tem niso varni ne rekreativci in ne profesionalni športniki. Neresen odnos do poškodbe pa lahko športnika še za dlje časa vrže iz ritma in povzroči ponovno poškodbo.

V Fizio-športu uspešno pomagamo pri sanaciji športnih poškodb tako vrhunskih športnikov kot rekreativcev . Med najpogostejše poškodbe pri športu spadajo zvini, poškodbe kolena, gležnja, poškodbe mišic, vneta pokostnica.

Izredno pogosta poškodba je poškodba gležnja. Največkrat pride do iztegnitve ali natrganja sklepnih vezi ter sklepne ovojnice gležnja. Večinoma so poškodovane vezi zunanjega dela gležnja (vez med mečnico in skočnico) zaradi upogiba stopala navznoter. Ko je zvit gleženj, zapestje ali komolec, občutimo bolečino, prizadeto mesto oteče, pojavi se edem in gibljivost je zmanjšana.

Do poškodb kolena najpogosteje pride med preintenzivnim tekom ali tedaj ko se nismo ustrezno ogreli in pa pri športih, ki zahtevajo hitre reakcije, kot so skoki, obrati,… Najpogostejše poškodbe kolena so: tekaško koleno – bolečina ali občutljivost v bližini pogačice, ob njej ali pod njo, vnetje golenske vezi – bolečina na zunanji strani kolena, vnetje kite v podkolenskem zgibu,…

Poškodba mišice lahko nastane zaradi neposrednega udarca (udarnina) ali pri preobremenitvi mišice. Najpogosteje so prizadete mišice v zadnji loži stegna, štiriglava mišica stegna, primikalke kolka, mišice meč ter dvo- in troglava mišica nadlahti. Poškodovana mišica je napeta, trda, na pritisk boleča, v njej lahko tipamo vrzel, pojavi se hematom. Vsak gib, v katerem sodeluje okvarjena mišica, povzroči hudo bolečino.

Pri vneti pokostnici se bolečina pojavi v piščali. Najpogosteje so prizadeti tekači, glavni vzroki vnetja pa so pretiravanje ali nepravilna obremenitev noge med tekom, nepravilno raztezanje,…

 

Obravnava športnih poškodb lahko vključuje terapije, masaže:

[/vc_column_text][/eltd_accordion_tab][eltd_accordion_tab title=”Bolečine v vratnem delu hrbtenice” content_background_color=””][vc_column_text]Bolečine v vratu so običajno posledica sprememb na mišicah, ligamentih, kosteh. Vzroki za spremembe so različni: nepravilna drža, poškodbe, stres, starost,…

Velikokrat je razrešitev tega problema že v razbremenitvi: mišic, ki se pripenjajo na vrat, mišic, ki se pripenjajo na lopatici, mišic, ki potekajo od vratu na ključnico in strunastih mišic pod obračalko glave.

 

Obravnava bolečin v vratnem delu hrbtenice lahko vključuje terapije, masaže:

[/vc_column_text][/eltd_accordion_tab][eltd_accordion_tab title=”Bolečine v ledvenem delu hrbtenice” content_background_color=””][vc_column_text]Do težav v ledvenem delu hrbtenice pride zaradi nepravilne obremenitve hrbtenice, nepravilnega dvigovanja bremen, prisiljenega položaja med delom, prevelike teže, zaradi poškodb, premalo gibanja, degenerativnih sprememb,…

Hrbtenica je sestavljena iz vretenc in diskov med njimi. Na sredin diska je želatinasto jedro, ki ga obdaja membrana. Ko se gibamo se jedro premika in amortizira pritiske, ohranja prožnost in elastičnost hrbtenice. Pri ponavljajočih nepravilnih gibih se lahko jedro premakne in membrana nabrekne kot napihnjen balonček, ki pa lahko pritiska na živec, kar povzroči bolečino. V primeru hernije pa pride do tega, da membrana in se tekočina razlije.

Pri bolečinah v ledvenem delu, ki sevajo v eno nogo gre pogosto za težave z ishiadičnim živcem. Ishiadični živec je najdaljši živec, ki izgaja iz pet korenin iz ledvenih vretenc in križnice (L4-S2) in potuje po sredini zadnjega dela noge, globoko v črti med mišico biceps in se pod kolenom loči v dve veji (peronalni in tibialni živec)

 

Obravnava bolečin v vratnem delu hrbtenice lahko vključuje terapije, masaže:

[/vc_column_text][/eltd_accordion_tab][eltd_accordion_tab title=”Vnetje ramenskega sklepa” content_background_color=””][vc_column_text]Zaradi anatomskih posebnosti ramenskega sklepa ta sklep omogoča največje gibanje, vendar pa je stabilnost sklepa zato manjša. Stabilnost sklepu dajejo ovojnica, ligamenti, plast mišic.

Do vnetja rame pride zaradi različnih vzrokov: velikokrat so vzrok vnetij klime, odprto okno v avtu, vlaga, pa tudi preobremenjenost, poškodbe, starost,..

Čim se pojavi vnetje se prekrvavitev v tkivih poslabša. Če vnetje traja dlje časa oz. če se ponavlja se lahko membrana med ligamenti in mišicami odebeli, izgubi elastičnost, otrdi in se zlepi z mišico in ligament. Pojavi se kalcinacija.

 

Obravnava vnetja rame lahko vključuje terapije, masaže:

[/vc_column_text][/eltd_accordion_tab][eltd_accordion_tab title=”Težave z zapestjem (sindrom karpalnega kanala)” content_background_color=””][vc_column_text]Vnetje zapestja je pogosto obolenje. Bolečine v zapestju največkrat nastanejo zaradi vnetja kit ali ovojnice okoli kit. Običajno je vnetje posledica ponavljajočih se gibov, ki obremenjujejo majhne mišice v roki (delo za računalnikom,..)

Pogost vzrok bolečin v zapestju je tudi t.i. sindrom karpalnega kanala.

Karpalni kanal je ozek prehod v zapestju, kjer tečejo kite mišic upogibalk prstov in medialni živec, ki oživčuje različne mišice. Po medialnem živcu se prenašajo občutki za otip palca, kazalca, sredinjca in delno prstanca, oživčuje tudi kožo na palični strani. Če tkiva iz različnih vzrokov v karpalnem kanalu otečejo, stisnejo medialni živec, kar povzroči mravljince.

 

Obravnava bolečin v zapestju lahko vključuje terapije, masaže:

[/vc_column_text][/eltd_accordion_tab][eltd_accordion_tab title=”Težave teniškega komolca” content_background_color=””][vc_column_text]Bolečine v komolcu so največkrat posledica vnetja kit in njihovih ovojnic v področju narastišča na kosti v sklepu. Pri vnetju kite in ovojnice otečejo in pritiskajo na živec, kar ima za posledico bolečino.

V komolčnem sklepu se stikajo tri kosti, premikanje komolčnega sklepa pa omogoča cela vrsta mišic (nadlahtnična, dvoglava nadlahtnična, nadlahtno-koželjnična, triglava nadlahtna mišica,…)

Bolečina v komolcu se najpogosteje pojavi zaradi vnetja kit v področju njihovih narastišč na kosti.

Najpogosteje so za to krive športne obremenitve. Mišično tkivo se je sposobno prilagajati na obremenitve. Medtem pa se kite, vezi, kosti in hrustanec ne zmorejo tako hitro preoblikovati in prilagoditi večjim silam, ki jih lahko razvijejo mišice.

 

Obravnava bolečin v komolcu lahko vključuje terapije, masaže:

[/vc_column_text][/eltd_accordion_tab][eltd_accordion_tab title=”Otekline, edemi” content_background_color=””][vc_column_text]Oteklino (edem) povzroči akumulacija tekočine v medceličnem prostoru. Vse otekline se naredijo v prostorih med tkivi (razen v travmi, ko celice popokajo): med fascijami, med mišicami in odpotujejo tudi drugam, največkrat navzdol zaradi gravitacije.

Otekline imajo več vzrokov in glede na to določimo terapije in število le teh.

Največkrat se srečujemo z oteklinami po poškodbah. Otekline pa so lahko tudi posledica venskega popuščanja in drugih bolezni.

 

Obravnava oteklin lahko vključuje terapije, masaže:

[/vc_column_text][/eltd_accordion_tab][/eltd_accordion][/vc_column][/vc_row]