Prva obravnava

Prva obravnava vključuje:

1. ) pregled drže 

2.) kombinacijski tretma 

3.) svetovanje

PREGLED DRŽE

Že najmanjši odklon od CENTRALNE GRAVITACIJSKE SILE povzroči neravnotežje, kar naše telo skuša poravnati z aktivacijo mišičnih verig tako, da so oči vedno v horizontali.

Nepravilno delovanje določene strukture sproži KOMPENZACIJE – iskanje novega položaja, da reši breme nefunkcionalne enote. Vsaka kompenzacija pa sproži spremembo funkcijo drugega segmenta.  

Nesimetrije lahko obstajajo zaradi različnih vzrokov: zaradi raznih poškodb, operacij, nimamo enako dolgih nog, kolčnici nista simetrični (ker vsebina ni simetrična – zadnji del prebavne cevi,..), pod desnim rebrnim lokom so jetra,  želodec ima različen volumen,  narastišče peritoneja je od L2 do L4,  vedno je ena roka, noga, oko dominantno,…. stranske krivulje hrbtenice (imamo vsi, bolj ali manj eni v dolgih krivuljah, drugi v kratkih). 

Simptom je torej zadnji člen v verigi kompenzacij. 

Primeri: 

  • nagib medenice na levo vodi v levostranska krivulja, motorični vzorec: oseba dela daljši levi korak, nekatere mišice so bolj aktivne, quadratus lumborum je na desni skrajšan
  • levostranska torakalna krivulja vodi v desnostransko cervikalno krivuljo
  • pri operaciji kolena se nagnemo nazaj in stran od operiranega kolen
 

Pri prvi obravnavi, po anamnezi, najprej opazujemo telesno držo:

  • klient se postavi pred pano-mrežo, ki visi ob steni v prostoru Fizio-šport
  • klient je bos, poravna noge, gleda naravnost
  • terapevt opazuje telesne mase: glavo, ramenski obroč, trebuh, medenico, koleno, gleženj
  • terapevt opazuje posteriorno (krivulje hrbtenice,  ramenski obroč, lopatice, stopala,..), lateralno (kifoze, lordoze, prsni koš,  nagib in rotacijo medenice, kolena,…)
  • terapevt preveri svoja opažanja s pomočjo predklonov, stranskih odklonov,…
  • terapevt s pomočjo dodatnih testov ugotavljanja ascendentne in descendentne vzorcev (ugotovljanje kaj vpliva oz. kje je vzrok nepravilnosti)
  • po opazovanju drže sledijo funkcionlni testi (ugotovimo omejenost giba, delovanja), palpacija (dobimo osnovne informacije o stanju tkiv), objektivni pregled (ugotavljamo senzibilno in motorično prizadetost)
pexels-karolina-grabowska-4506076
opazovanje drze 2
pexels-karolina-grabowska-4506106

KOMBINACIJSKI TRETMA

Kombinacijski tretma je kombinacija manualnega pristopa z manualnimi tehnikami in uporabo tehnologije. 

Najboljše možne rezultate pri odpravljanju bolečin lahko dosežemo samo s kombinacijo različnih manualnih tehnik (terapevtske masaže, artikulacijskih tehnik,…) in uporabo tehnologije (tecar, radiofrekvenca, hlajenje, oscilacije).

Manualni pristop je pogled na telo celostno, ne le na prizadeti ali bolni del  telesa. In cilj tega pristopa je odprava vzrokov težav, ne le simptomov. Pomemben del znanja terapevtov je: diferencialna diagnoza, ocenjevanje statusa in visoko usposobljen občutek za dotik.  Ta znanja omogočijo prepoznati stanja naših klientov in prepoznati vzrok bolečine. Na podlagi tega se odločimo za odpravljanje težav z različnimi pristopi ali pa klienta napotimo k zdravstvenemu delavcu.

Manualne tehnike:

Artikukulacijske tehnike (znotraj sklepna tehnika) so tehnike, pri katerih nežno, počasi in v ritmu stimuliramo sklepne strukture in s tem spodbujamo izboljšanje položaja in gibljivost sklepov.   

Pri harmoničnih tehnikah pa gre za nežno pozibavanje različnih telesnih mas, kar vpliva na ravnovešenost telesa in pomaga pri celjenju in adaptaciji tkiv (poravnavajo se kolagenska vlakna vezivnega tkiva, izboljša se njihova funkcija, izboljša se krvni obtok,… zmanjša bolečina.

Pri mišično energetskih tehnikah uporabljamo vodeno, prostovoljno in zavestno krčenje klientovih mišič iz natančnega in nadzarovanega položaja proti različno dovajani nasprotin sili. Cilj teh tehnik je izboljšanje mehanike sklepov in ponovno vzpostavitev normalnega mišičnega tonusa: zmanjšati hipertončnost mišic, podaljšati mišična vlakna, zmanjšati omejitev gibanja, izboljšati dihanje in krvni obtok,…

(Generalni osteopatski tretma) s katerimi v natančnem zaporedju ritmično, kontinuirano mobiliziramo dele telesa. Namen teh tehnik je odpravljanje zmanjšanie gibljivosti, stimuliranje kroženja telesnih tekočin (krvi in limfe), omogočiti nemoteno delovanje živčnega sistema. Vse to pa pospeši samozdravljenje telesa.

Je močnejša masažna tehnika, s katero se doseže sprostitev in poveča prekrvavitev mišic. Terapevt uporablja miofascialne tehnike. 

VEČ O TEM

Uporaba tehnologije:

je inovativna tehnologija prenosa energije. Kratica TECAR pomeni prenos energije s kapacitivno in rezistivno metodo (Trasferimento Energetico Capacitivo e Resistivo). Ključna razlika med Tecar terapijo in stalimi terapijami z elektromagnetnimi, ultrazvočnimi valovi je v načinu prenosa energije. Od ostalih se razlikuje v tem, da toplote tkivu ne dodaja ”od zunaj”, temveč z aktivacijo ionov stimulira tkiva in na ta način proizvaja energijo in toploto “od znotraj”.  Učinek Tecar terapije je dvojni: globinsko zvišanje temperature in dvig energetskega potenciala celičih membran. S tem se bistveno pospešijo celični presnovni procesi. Terapija je zelo prijetna, ker daje ugoden občutek toplote. Njena uporaba je omejena le pri ljudeh s srčnim spodbujevalnikom, nosečnicah in ljudeh, ki imajo moteno zaznavanje temperature.

VEČ O TEM

terapija z elekrostatičnimi impuzi ustvarja prijetna, globoko učinkovita nihanja v koži, vezivnem tkivu, mišicah, krvnih in limfnih žilah. Ta terapija s cikličnim gibanjem  učinkuje na prerazporeditev tekočin in kot taka odlična za okrevanje po poškodbah, operativnih posegih, pri pretereniranosti in za hitrejšo regeneracijo.

je edinstvena kombinacija pulzirajočega vakuma in posebno oblikovanih aplikatorje. Ustvari se kožna guba, kjer se znato izboljša prepustnost kapilar, kar poveča pritok naravnih hranilnih snovi, kisika oligoelementov in lastnih encimov.  Popravi se struktura kolagenskih in elastičnih vlaken in hkrati izboljša tonus mišic.  

VEČ O TEM

deluje tako, da aparat generira visokofrekvenčno elektično polje med aplikatorjem in eferenčno elektrodo. Obe lektrodi sta izolirani od tkiva. Elektroni znotraj mulekul so pod vplivom električnega polja, kar povzroča rahlo vrtenje okoli njihove uravnotežene pozicije. Zaradi trenja ob gibanju mulekul se pojavlja toplota, katero izkoriščamo pri terapijah.

je učinovita in enostavna terapevtska metoda zniževanja temperature tkiva. S pomočjo aparata (aplikatorja) lahko temperaturo hlajenja nastavimo do  – 4 stopinje. S hlajenjem povzročimo vazorestrikcijo (krčenje krvnih žil), upočasnitev metabolizma in zmanjšanje porabe kisika. S tem zmanjšamo bolečino in prekrvavitev tkiv. Ko prenehamo s hlajenje, se žile in tkiva ponovno razširijo, kar povzroči hitrejšo prekrvavitev in hirejše zdravljenje pođkodovanih mišic in vezivnih tkiv. Cryo terapija se uporablja pri akutnih in kroničnih poškodbah za zmanjšanje oteklin, vnetnih procesov.

aparat s pomočjo dveh ločenih krogotokov, enega za vodo in drugega za zrak, omogoča hlajenje in kompresijo prizadetega dela telesa. Temperaturo hlajenja, tlak stisnjenega zraka in trajanje obravnave je mogoče prilagoditi trenutnim potrebam vsakega posameznika ter tako optimalno izkoristiti pozitivne učinke obeh postopkov.  Dinamična kompresija, kakršno omogoča sistem Game Ready, je mnogo učinkovitejša od statične s povoji, saj oponaša naravno krčenje mišic in iztiska nakopičeno tekočino z mesta poškodbe. S tem pomaga zmanjšati oteklino, preprečuje nadaljnje poškodbe tkiva in pospešuje celjenje. Pospeši tudi cirkulacijo krvi in optimizira limfno drenažo ter tako poskrbi za hitrejše odvajanje odpadnih snovi. Game ready uporabljamo predvsem pri akutnih težavah, poškodbah, pa tudi za hitrejšo regeneracijo.

terapevtska masaza 1
deep oscilliation
game ready

SVETOVANJE

Za termin svetovanja sledite spodnji povezavi.

Veselimo se, da vas spoznamo in poiščemo rešitev za vaše težave.