Masaža z Bownovimi potezami

Anksioznost, stres?
Bolečine po poškodbah?
Kolike pri dojenčkih? Travmatični porod?
Podpora po operacijah?

Ja, tako vsestransko v pomoč je ta edinstvena manualna tehnika, pri kateri gre za fizično, energijsko in vibracijsko stimuliranje telesa. Bistvo terapije predstavljajo t.i. Bownove poteze, ki jih izvajamo z nežnim pritiskom in uporabljamo blazinice palcev in prstov. Terapevti Bownove poteze izvajamo na specifičnih lokacijah na mišicah, fasciji, tetivah,  in indirektno na živčnih ovojnicah. Začetni dražljaj je izvršen preko površinske fascije (vezivnega tkiva), ki takoj prenese dražljaje na ostale regulatorne sisteme, ki pričenjo proces transformacije trenutnih in starih stresnih vzorcev.

Raziskave kažejo, da Bownova terapija takoj in uravnoteževalno učinkuje na avtonomno živčevje in na energetski sistem 

Avtonomno živčevje je:

– živčevje na katerega nimamo vpliva
– nadzoruje nad 80 % telesnih funkcij
– uravnava življenjsko pomembne funkcije organizma: srčni utrip, dihanje, krvni tlak, prebava in presnova
– ima odločilno pri vzdrževanju homeostaze notanjega okolja organizma
– je zelo občutljivo na daljša stresna stanja ali premočne dražljaje
– se deli na dva živčevja, ki pa delujeta antagonistično (prvo nek proces pospešuje, drugo pa ga zavira): simpatično živčevje (simpatikus), ki telo pripravi na napor, akcijo in parasimpatično živčevje (parasimpatikus), ki telo umiri. 

Naše živjenje običajno poteka v nenehnem hitenju, delu,… stresu. V temu stanju je aktivirano simpatično živčevje, ki naše telo pripravi za »boj, akcijo«. V temu stanju pa ni prostora za mir, sprostitev telesa.

Bownove poteze pa sprožijo začasni premik s prevlade s simpatičnega živčnega sistema v stanje prevlade parasimpatičnega živčevja (umiritve).

Telo torej umiri in si ustvari priložnost, da se začne uravnavati. Naše telo se namreč le v pogojih umiritve lahko samoresetira, samouravna,…

 

Bownove poteze tudi hitro izzovejo vidno in otipljivo zmanjšanje napetosti v mišičnih vlaknih in mišičnih ovojnicah. Medceličnina v vezivnem tkivu se lahko že z kratkim dotikom in nežnim pritiskom spremeni iz želatinoznega v bolj tekoče, prožno stanje.

Zaradi tega pride:

– do boljše hidracije tkiv,

– izboljšanega limfatičnega pretoka, 

– odstranitve energetskih blokad in 

– zmanjšanega pritiska na perifernem živčevju.

slika bownova2
bownova-terapija
visual-bownova-terapija

Kako poteka?

Bownove poteze izvajamo z nežnim pritiskom in uporabljamo blazinice palcev in prstov.

Skupine Bownovih potez sestavljajo Bownove posege, od katerih je vsak primeren za določen predel telesa. Poseg izberemo glede na težave, ki jih klient ima.

Terapevt začne običajno s posegom na spodnjem delu hrbta, nadaljuje na predelu med lopaticama ter tilnika in prednjem delu telesa. Glede na vrsto neravnovesja v vašem telesu se terapevt odloči, katere dodatne posege bo v terapijo vključil.

Med samo terapijo bodo kratki premori, ko se vas terapevt ne bo dotikal. Takrat se boste počutili zelo sproščeno in morda celo zaspali, ali pa se boste osredotočili na pogosto navzoče fizične in subtilne odzive v vašem telesu. 

Ko se ljudje prvikrat srečajo z Bownovo terapijo, so začudeni nad njenim sorazmerno nežnim pristopom in ne verjamejo, da bi jim lahko pomagala k boljšemu počutju. Večina ljudi je navajenih ali celo pričakujejo, da bo proces bolj boleč; dejansko pa se želijo rešiti bolečin.

Kako lahko Bownove poteze pomagajo?

Masaža z Bownovimi potezami ni terapija, ki zdravi ali pozdravi. Morda to zveni protislovno, saj je terapija pogosto sinonim za uspešno zdravljenje. Mnogi terapevti se zavedajo in priznavajo, da je prirojena zdravilna inteligenca samega telesa edini pravi zdravilec, mi pa imamo ta privilegij, da mu z Bownovo terapijo priskočimo na pomoč.

Terapija je tako nenasilna in nežna, da jo lahko varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti – od novorojenčkov do starejših ljudi, od športnikov do nosečnic. Terapija lahko tudi dopolnjuje načine zdravljenja, ki jih nudi moderna medicina.

Uporabljamo jo za zdravljenje že navzočih motenj, pri lajšanju bolečin in kot preventivno ter sprostitveno terapijo.

slika-bownova1
slika-bownova2
855F7B7E-A3AF-4CB0-AF10-E7E36AE77522

Za termin svetovanja sledite spodnji povezavi.

Veselimo se, da vas spoznamo in poiščemo rešitev za vaše težave.